Opstalverzekering woonhuis

Een blikseminslag, waterschade, schade door het uitvallen van elektriciteit of andere materiële schade aan je woning? Een opstalverzekering voor je woonhuis dekt onverwachte schades aan je woning door storm, brand of een inbraak. Schades waar iedereen mee te maken kan krijgen en die hoge kosten met zich kunnen meebrengen. Een opstalverzekering, oftewel woonhuisverzekering, is dan ook verplicht voor iedere huiseigenaar met een hypotheek.

Wat dekt een opstalverzekering woonhuis?
Een opstalverzekering woonhuis dekt schades aan je woonhuis en alle bijbehorende onroerend goederen, zoals een garage, schuttingen, tuinaanleg, sanitair, cv-installatie en eventueel zonnepanelen. Ook kan de opstalverzekering worden gebruikt voor een eventuele recreatiewoning. De fundering is niet automatisch meeverzekerd. Wij raden altijd aan om deze wel mee te verzekeren. De kans op schade aan de fundering is klein, maar ontstaat er schade? Dan lopen de kosten vaak hoog op. Schades veroorzaakt door catastrofes, zoals overstromingen, aardbevingen of oorlog, worden ook niet gedekt. Wil je ook de inboedel van je huis verzekeren? Dat kan met een inboedelverzekering.

Soorten opstalverzekering
1) De Extra Uitgebreide GevarenVerzekering (UGV+).
Hierbij is je huis verzekerd tegen:
- Brand, ontploffing, blikseminslag en olie-, rook en roetschade
- Schade door storm (windkracht 7 of harder)
- Vandalisme, inbraak en diefstal
- Waterschade via de begane grond
- Aanrijding en aanvaring, bijvoorbeeld een neerstortend vliegtuig
- Schroei-, smelt- en zengschade (door windvlagen)
- Herstelkosten aan waterleidingen
- Schade door omgevallen bomen, kranen en heistellingen
- Schade aan apparatuur, ontstaan door het uitvallen van elektriciteit

2) De all-risk-opstalverzekering (van buitenkomende onheilen).
Hierbij is je huis verzekerd tegen:
- Alles wat door de UGV+ wordt gedekt
- Schade door van buiten komende onheilen die plotseling en onverwacht ontstaan

Let op: een opstalverzekering voor bedrijfsgebouwen dekt van buitenkomende onheilen niet.

Opstalverzekering verzekerde som
Voor een opstalverzekering van je woonhuis moet eerst de verzekerde som worden vastgesteld. Dit gebeurt op basis van de herbouwwaarde van je woning; het totaalbedrag waarvoor je huis kan worden herbouwd in dezelfde staat. Wij raden aan deze herbouwwaarde vast te stellen door middel van het invullen van een herbouwwaardemeter van de betreffende verzekeraar. Daarnaast is er een algemene herbouwwaardemeter die zeer geschikt is en ook bruikbaar is voor Verenigingen van Eigenaren (VvE). Na inlevering van de waardemeter geven de meeste verzekeraars garantie tegen onderverzekering. Zo weet je zeker dat je de juiste som verzekerd.

Kosten opstalverzekering woonhuis
De herbouwwaarde bepaalt mede de kosten die je betaalt. Daarnaast wordt de hoogte van je premie bepaald door onder andere:
- De hoogte van je eigen risico
- Woonplaats
- Onderhoudsstaat van je woning
- De materialen waarvan je woning is gemaakt

Bereken direct de premie van je opstalverzekering woonhuis

Opstalverzekering nieuwbouw
Voor een woning die nog gebouwd moet worden, bestaat er geen standaard opstalverzekering nieuwbouw. Schade die ontstaat tijdens de bouw kan niet worden gedekt met een opstalverzekering, het risico hiervoor ligt bij de aannemer. Echter, direct na de oplevering is de opstalverzekering de verantwoordelijkheid van de koper.

Is een opstalverzekering woonhuis verplicht?
Een opstalverzekering is niet officieel verplicht. Veel hypotheekverstrekkers stellen de opstalverzekering echter wel verplicht. De hypotheekverstrekker die jouw huis mede financiert eist een opstalverzekering om risico's uit te sluiten.

Opstalverzekering woonhuis in het buitenland
In Nederland kun je ook een opstalverzekering afsluiten voor een woonhuis in het buitenland. Bij ons kun je opstalverzekeringen afsluiten voor woningen in Spanje. Wij adviseren je en helpen met het afsluiten van de juiste opstalverzekering. Voor meer informatie neem je vrijblijvend contact met ons op.
 
 

Bereken uw premie

Bereken

Schade melden

Schade formulier

Alle verzekeringen

Overzicht